Mnoho detailov a predsa jeden zážitok

DSC_2881(16.-17.11.2015, Košice) Ocitli sme sa v Košiciach na Kalvárii u saleziánov, no vonkoncom nie náhodou. Zažili sme večer plný zábavy a hry. Dlho sme sa smiali, snažili sa strategicky myslieť, obchodovať a nezadlžiť sa pri spoločenskej hre Le Havre. Hra a pritom aj poučenie.

Program duchovnej obnovy viedol účastníkov od ilúzie a zdania sa, k schopnosti všimnúť si a byť naozaj blížnym, ako milosrdný samaritán. Kde môžeme všade stretnúť núdzneho nášho času, záujmu, pozornosti? Stačí sa len prestať vyhýbať, odvracať pohľad a budeme prekvapení, kde všade čaká na nás príležitosť pomôcť.

Medzi aktivitami, ktoré zamestnali animátorov, bola úloha vystrihnúť z fotky detail, ktorý by vystihol najlepšie jej atmosféru. Či ten detail zmenil celú fotku? Nakoľko tam bol dôležitý? Prečo vybrali práve ten a nie iný? Otázky tohto druhu potvrdili, že nie je dobré podceňovať drobnosti.12272771_861345390630826_1157582085_n

Milé prijatie saleziánskej komunity na Kalvárii sme pocítili aj pekným gestom, keď sme si ráno našli pripravené raňajky. Zažili sme na vlastnej koži, aké je to príjemne prekvapivé, keď si nás niekto všimne.

A nezabudli sme sa modliť za pokoj vo svete, počnúc prosbou o pokoj v našom srdci.

Celá sedemčlenná partia sa ťažko lúčila, no po vyše dvoch hodinách sa to napokon podarilo.

Stanislav Hurbanič, sdb

Najnovšie články