Muž v bielom

DSC_2861(31.1.2016, Bardejov) Záver mesiaca január priniesol do Bardejova okrem teplej nedele aj zaujímavý kultúrny program. Nebolo ním nič iné ako každoročné Valdocco, ktoré sa uskutočňuje pri príležitosti sviatku don Bosca – zakladateľa Saleziánov don Bosca.

V športovej hale Mier sa zišlo približne tisíc dvesto divákov, aby si spoločne vychutnaliDSC_2602 vtipné inscenácie, tance a príjemné spevy v podaní nielen detí a animátorov zo saleziánskeho strediska, ale aj niektorých rodičov a samotných saleziánov. Témou tohtoročného Valdocca bol sv. otec František, čo vystihol aj názov – Muž v bielom. Don Bosco často pripomínal svojim chlapcom, aby nezabúdali na tri biele lásky – sv. prijímanie, Panna Mária a pápež. A to isté pripomína aj terajší pápež mladým. Práve túto myšlienku chceli organizátori DSC_2840vyzdvihnúť a poukázať na ňu počas celého predstavenia. Jednotlivé scénky boli popretkávané vstupmi pápežského kancelára, ktorý poctivo dozeral na  nácvik celého predstavenia. Tohto roku sa pred divákmi predstavili ôsmaci a ukázali, ako to prebieha na stretkách, deviatačky to rozbalili s reláciou 6 proti 6, školáci z Poštárky si pripravili rómske tance a ukázali, ako to v skutočnosti bolo s Dávidom a Goliášom. Divákov pobavila aj scénka Mučiareň, groteska so stavaním kulís a saleziáni konečne prezradili, ako vyzerá ich komunitný deň. Nechýbali DSC_2854ani tance, ktoré si pripravili dievčatá a neodmysliteľnou súčasťou boli aj Mládežnícky zbor a detský zbor Vinimini.

„Tohtoročné Valdocco sa nieslo v duchu nácviku na veľké stretnutie so sv. otcom. Inšpirovali sme sa skutočným stretnutím pápeža s hlavným predstaveným. Valdocco z môjho pohľadu hodnotím pozitívne. Všetky časti programu do seba skvelo zapadli a Valdocco ako celok pôsobilo ucelene a vyvážene. Program sme vyskladali zbormi, tancom, zábavnými scénkami DSC_2782pôsobiacimi dojmom nácviku spolu s hlavnou myšlienkou, ktorú sme sa snažili tento rok podať originálne formou tieňohry. Pevne veríme, že aj divákom sa celé Valdocco páčilo a tomuto tradičnému podujatiu aj naďalej zachovajú svoju priazeň. Ďakujeme,“ uviedol jeden z organizátorov Tomáš Popadič.

Na záver celého popoludnia sa k divákom a účinkujúcim prihovoril direktor saleziánskej komunity v Bardejove, don Anton Červeň, ktorý neskrýval svoje nadšenie z práce mladých a povzbudil ich do ďalších tvorivých diel. Všetkým poďakoval za prejavené sympatie a po záverečnom požehnaní odchádzal každý spokojný z takto pekne stráveného dňa.

Paťka Džundová

Napísali o Valdoccu: Ahoj Bardejov

Reportáž o Valdoccu aj v Saleziánskom magazíne.

[Best_Wordpress_Gallery id=”30″ gal_title=”Valdocco 2016 – Muž v bielom”]

Najnovšie články