Objavitelia na stope Marca Pola

IMG_7926(17.-21.7.2016, Mníchovský Potok) Nuda tento raz nemala miesto pre 69 účastníkov pobytového tábora s témou Marco Polo. O zážitky sa postaralo 11 vysokoškolákov spolu s 3 saleziánmi a jedným ašpirantom. Objaviteľsky ladený program, zaujal natoľko, že deti vo všetkej svojej kreativite objavili aké sú šikovné a koľko darov majú.

Na tábore deti nezbierali žiadne body, ale reálne suroviny, tu niekto získal za výhru v hre gorálky, šnúrky na náhrdelníky, iný si zaslúžil kožu na mešec, alebo dokonca i pečatný vosk a pečatidlo. Všetko čo deti získavali, im poslúžilo rozvíjať ich fantáziu a kreativitu, vďaka čomu si mohli patentovať mnohé vynálezy a objavy.Obchod tak prekvital a medzi skupinkami bola čulá komunikácia. Deti sa učili zveľadiť to čo získali a tak z toho vyťažiť ešte viac. To všetko sa im hodilo počas objavnej expedície do Bardejovských kúpeľov, kde sa snažili získať si priazeň vplyvných osobností z histórie, dokázať svoje zručnosti. Napokon boli odmenené vyšantením sa na krytom kúpalisku. Keď do hry prišla banka, mince si mohli vyrobiť z nazbieraných vrchnáčikov, ktoré opracovali a vytepali si svoje originálne mince. Tie potom slúžili aj ako darčekové predmety, okrem toho, že sa im tieto táborové peniažky zišli na cestovanie krížom krážom po svete. Takto celá skupinka spolupracovala na spoločnej ceste, jedni zháňali rôzne povolenia, iní materiál na výrobu dopravných prostriedkov, stavali v navštívených mestách svoje základne, až napokon splnili svoju misiu a úspešne dorazili do cieľa. Nechýbalo hľadanie pokladu, ktoré sa odohrávalo v noci, za svitu mesiaca, čím sa zvýraznila ich odvaha a nebojácnosť. Najdený poklad potešil chuťové bunky a hor sa objavovať nových kamarátov, a to nielen na tábore.

Táborové modlitby, i príhovory počas svätých omší sprevádzala biblická postava Mojžiša. I on veľa putoval, i on veľa objavoval, i on zachraňoval svoj národ. Takto sme deťom priblížili ako sa Mojžiš vďaka pôsobeniu Boha menil, ako dozrel v dobrého sprievodcu pre iných. Aj v deťoch je čo objavovať, čo posilňovať, aby vyrastali v dobrých kamarátov, aby sa vedeli postaviť s odvahou aj prekážkam a napokon suchou nohou prejsť morom svojho života a srdca.

Na tábore nám pomohlo i desať stredoškolákov, ktorí boli dôležitou ingredienciou dobrého a akčného programu i atmosféry.

Vďaka patrí všetkým dobrým ľuďom, ktorí prispeli k rodinnej atmosfére na tábore, ktorí sa za nás modlili, ktorí nám všakovakým spôsobom pomohli a podporili nás.

Stanislav Hurbanič, sdb

[Best_Wordpress_Gallery id=”38″ gal_title=”Marco Polo 2016 – Pobytový tábor”]

Najnovšie články