Osvienčim

8. 5 sa slávi v Európe ako spomienka na koniec II. svetovej vojny a tak na Slovensku máme štátny sviatok, práve ten sme využili na návštevu poľského vyhladzovacieho tábora v Osvienčime a Brezinka.

Skoro ráno sme vyrazili na cestu, aby sme o 8:30 mohli vstúpiť na miesto utrpenia toľkých ľudí. V Osvienčime okrem židov,ktorých tam bolo zabitých viac než 1 100 000, zabíjali aj ľudí z iných národov a jedným z nich boli aj Rómovia. Podľa záznamov tam zomrelo 23000 Rómov, najmä z Nemecka, Maďarska a Čiech a iných štátov.

Vďaka sprievodcovi sme sa dozvedeli mnoho zaujímavého a zároveň tak strašne neľudského čo človek vo svojej zlobe dokázal urobiť, len preto že si nárokoval byť vyvolenou rasou. Po prehliadke Osvienčinskeho tábora s kapacitou 20 000 väzňov sme sa presunuli do Brezinky tábora vzdialeného len necelé 3 km s kapacitou 100 000 väzňov, kde boli vraždení aj Rómovia a kde na deťoch (najmä rómskych) doktor Mengele prevádzal neľudský výskum.

O 13:00 sme mali dohodnutú sv. omšu v saleziánskom dome v Osvienčime a po nej a výdatnom obede z vlastných zásob sme sa vydali na cestu domov s krátkou zastávkou v Krakove, kde sme si pozreli Wawel a katedrálu.

pv

Najnovšie články