Mladí na 100-ročnici

Bratislava/Šaštín, 6.-8. september 2024

Cez víkend 6.-8. septembra sme sa zúčastnili nezabudnuteľnej oslavy 100 výročia prítomnosti Saleziánov na Slovensku. Naša cesta začala v Bardejove, odkiaľ sme ráno o 10:00 vyrazili do Bratislavy. Po krátkych zastávkach sme dorazili do Bratislavy, kde sme sa zaregistrovali. Oslavu sme začali sv. omšou na Mamateyke. Program bol bohatý a rôznorodý. Každý si našiel, čo ho baví. V piatok večer sme sa najprv poriadne vytancovali, zabavili a večer sme zakončili peknou adoráciou.

Sobota začala ďakovnou sv. omšou v Gopass aréne, kde sa zišla celá saleziánska rodina a na rovnakom mieste bol po nej slávnostný ceremoniál. Najviac sa mi na ňom páčilo vystúpenie speváčky Slávky Tkáčovej s kapelou, ktoré prinieslo vynikajúcu atmosféru. Zatancovali sme si pieseň Vďačnosť od Vinimini a celú arénu dostala na nohy pieseň Da mihi animas. Mali sme možnosť stretnúť množstvo saleziánov, saleziánok, mladých z iných stredísk a aj významné osobnosti. Večerný program sme si mohli zvoliť z troch možností. Niektorí si pozreli muzikál Bola raz jedna klientka, ktorý pripravili mladi z Trnavy. Iní si na Mamateyke zasúťažili na športových turnajoch a ostatní sa zúčastnili čajovne na Trnávke. Mali sme tam aj úžasnú párty.

Víkend sme zakončili slávnostnou sv. omšou v Šaštíne. Na mieste, kde presne pred 100 rokmi celé dielo začalo. Po náročnom víkende sme sa vrátili späť do Bardejova. Cesta bola pohodlná a šťastlivo sme sa všetci vrátili domov. V autobuse sme si ešte raz zrekapitulovali naše zážitky z tohto výnimočného víkendu. Oslava storočnice Saleziánov bola naozaj výnimočná a ostane nám v pamäti ako jedna z najlepších udalostí. Ešte by som rád spomenul, páčilo sa mi, ako sme sa modlili ruženec cestou tam aj späť. Chcem sa poďakovať aj Saleziánom, že ma prijali medzi seba a že som mohol túto super akciu absolvovať.

František Gura

Najnovšie články